ຜັກກ້ານຈອງ ແລະ ຍັງມີຊື່ເອີ້ນໃນແຕ່ລະທ້ອງຖິ່ນອີກຫຼວງຫຼາຍ ສ່ວນຫຼາຍເຮົາຈະມັກພົບຜັກພາຍໄດ້ຕາມບໍລິເວນທີ່ມີນ້ຳຂັງທົ່ວໄປ ເຊັ່ນ: ໜອງ, ຄອງ, ບຶງ ຫຼື ຕາມທົ່ງນາ ຊຶ່ງຄົນສ່ວນຫຼາຍຄິດວ່າຜັກພາຍ ເປັນພືດນ້ຳທີ່ບໍ່ມີປະໂຫຍດ ຕາມຊົນນະບົດມັກຈະກຳຈັດຖິ້ມ ຫຼື ປ່ອຍໃຫ້ສູນພັນ ຮູ້ບໍ່ວ່າ ຜັກພາຍເປັນຜັກພື້ນບ້ານທີ່ເຕັມດ້ວຍຄຸນປະໂຫຍດ ສະນັ້ນ ມື້ນີ້ຈຶ່ງຈະພາທຸກຄົນມາຮູ້ຈັກຜັກພາຍ ແລະ ຈະພາທຸກຄົນໄປເບິ່ງສັບພະຄຸນຂອງຜັກພາຍ
ມາຮູ້ຈັກຜັກກ້ານຈອງ ຫຼື ຜັກພາຍ
ຜັກພາຍ, ກ້ານຈອງ
ຊື່ວິທະຍາສາດ : Limnocharisflava Buch.
ຊື່ວົງ : Limnocharitaceae
ຊື່ອື່ນໆ : ຜັກຄັນຈອງ (ຕາເວັນອອກສຽງເໜືອ) ຄັນຊ້ອນ, ນາງກວັກ, ບົວຄ້ວກ, ບົວຟູ
ລັກສະນະທາງພຶກສາສາດ
ຜັກພາຍເປັນໄມ້ນ້ຳ ພົບບໍລິເວນນາ ແລະ ບໍລິເວນທີ່ມີນ້ຳຂັງ ເຊັ່ນ: ໜອງນ້ຳ, ສະ, ຄູ, ຫ້ວຍ, ຜັກພາຍ ເປັນໄມ້ລົ້ມລຸກ ອາຍຸຫຼາຍປີ ລໍາຕົ້ນເປັນເຫງົ້າຝັງຈົມຢູ່ໃນຂີ້ຕົ້ມໃຫຍ່ເປັນຕົ້ນ ໃບຂຶ້ນເໜືອຜິວນໍ້າ ຈໍານວນຫຼາຍໃບເປັນໃບດຽວ, ຮູບຮ່າງມົນ ຍາວ15-18 ຊມ.ກວ້າງ12 ຊມ.ມີກ້ານ ໃບງອກຢື່ນຢູ່ເໜືອຜິວນໍ້າ, ກ້ານໃບຍາວປະມານ 30 ຊມ. ກ້ານໃບສີຂຽວອ່ອນ ເປັນຫຼ່ຽມອວບນ້ຳພອງລົມ (ຄ້າຍກ້ານໃບຜັກຕົບ) ເມື່ອຫັກກ້ານໃບຈະພົບມີຢາງ ສີຂາວຊຶມອອກມາແຜ່ນໃບໃຫຍ່ ແລະ ແຜ່ຄ້າຍໃບຕານແກ່, ດອກເປັນດອກຊໍ່ແບບຄັນຮົ່ມ ມີດອກຍ່ອຍ 7-10 ດອກ ກີບດອກສີເຫຼືອງຫຼຸດຫຼົ່ນງ່າຍ ມີເສັ້ນຜ່າສູນກາງ ຂອງດອກຫຍໍ້ ປະມານ 1.5 ຊມ
ຂະຫຍາຍພັນ : ຫົວ, ເຫງົ້າ, ໜໍ່ ຫຼື ໃຊ້ເມັດ ແລະ ຕົ້ນອ່ອນທີ່ເກີດຈາກຊໍ່ດອກ
ຄຸນຄ່າທາງອາຫານ ຜັກພາຍ 100 ກຣາມ ໃຫ້ພະລັງງານຕໍ່ຮ່າງກາຍ 14 ກິໂລແຄລໍລີ ປະກອບດ້ວຍເສັ້ນໃຍ 18 ກຣາມ, ແຄລຊຽມ 7 ມິນລິກຣາມ, ຟອດຟໍຮັສ 2 ມິນລິກຣາມ, ເຫຼັກ 0.5 ມິນລິກຣາມ, ເບຕ້າແຄໂລທີນ 501 ໄມໂຄຣກຣາມ, ວິຕາມິນບີ1 0.03 ມິນລິກຣາມ ວິຕາມິນບີ2 0.08 ມິນລິກຣາມ, ໄນອະຊີນ1.2 ມິນລິກຣາມ, ວິຕາມິນຊີ 13 ມິນລິກຣາມ.
ປະໂຫຍດທາງຢາ ຜັກພາຍຊ່ວຍຈະເລີນອາຫານກິນເຂົ້າແຊບ ແລະ ມີສັບພະຄຸນປ້ອງກັນໄຂ້ຫົວລົມ, ຕົ້ນອ່ອນກ້ານໃບອ່ອນ ແລະ ດອກອ່ອນຂອງຜັກພາຍ ນິຍົມນຳມາສາມາດຮັບປະທານດິບ ກັບອາຫານພວກຕຳໝາກຫຸ່ງ, ລາບກ້ອຍ, ນໍາຜັກພາຍມາລວກໃຫ້ສຸກກິນຄູ່ກັບນ້ຳແຈ່ວ
ສັບພະຄຸນ ຕໍາລາບູຮານ
ໃບ : ຊ່ວຍຈະເລີນອາຫານກິນເຂົ້າແຊບ ແລະ ປ້ອງກັນໄຂ້ຫົວລົມ
ໃບອ່ອນ, ກ້ານໃບອ່ອນ, ຊໍ່ດອກ: ເປັນຜັກສົດ ຈໍ້າກັບນ້ຳພິກ, ລາບ
ທັງຕົ້ນ : ເປັນອາຫານສັດ ແລະ ເຮັດປຸຍ
ວິທີໃຊ້ໃນການປະກອບອາຫານ :
ຜັກພາຍເປັນພືດລົ້ມລຸກປະເພດໄມ້ນ້ຳ ສາມາດນຳມາກິນໄດ້ ທັງຕົ້ນອ່ອນ ກ້ານໃບ ແລະ ດອກ ນອກຈາກຈະໃຫ້ລົດຊາດ ຫວານມັນແຊບແລ້ວ ກິນເປັນຜັກສົດແກ້ມກັບລາບກ້ອຍຈ້ຳແຈ່ວ ແລະ ຍັງເຮັດເປັນຜັກສຸກໂດຍການລວກເປັນຜັກຈໍ້າກັບນ້ຳພິກ ຄົນຊົນນະບົດນຳຜັກພາຍມາປຸງເປັນກ້ອຍຜັກພາຍ ເຮັດໃຫ້ລົດຊາດຂອງຜັກພາຍແຊບຫຼາຍຂຶ້ນ
ຈະເຫັນໄດ້ວ່າ ຜັກພາຍ ມີປະໂຫຍດຕໍ່ຮ່າງກາຍ ເນື່ອງຈາກມີທັງເສັ້ນໃຍທີ່ຊ່ວຍໃນການຂັບຖ່າຍ ແລະ ຍັງມີສານອາຫານຢ່າງແຄລຊຽມ, ຟອດຟໍຮັສ ແລະ ທາດເຫຼັກ ທີ່ຊ່ວຍບຳລຸງຮ່າງກາຍໃຫ້ແຂງແຮງ ອີກດ້ວຍ.
ທີ່ມາ:http://www.kidork.com